Huom! Näitä harjoitteita saa tehdä vain kokeneen ohjaajan johdolla.

Eräs ystäväni kyseli minulta, voisiko Soramotoa käyttää myös vauvojen koulutukseen. Ihmisiin ja puolisoihinhan Soramoto toimii hyvinkin tehokkaasti.

Valitettavasti syyllisyys- ja ristiriitavietit eivät ole pienillä lapsilla vielä heränneet. Toisaalta uudempaa (joskin ei yhtä tehokasta ja myös vähemmän tutkittua) naksutinkoulutusta voidaan soveltaa jo pienillekin vauvoille.

Ystäväni ongelma oli, että hänen lapsensa oli opittuaan konttaamaan aina väärässä tai vaarallisessa paikassa. Asiaa lähdettiin korjaamaan ehdollistamalla ensin naksu rintaruokintaan. Sitten opetettiin naksun ja rintaruokinnan avulla kosketusalusta, josta tehtiin lopulta olohuoneen maton kokoinen. Tuloksena on vauva, joka pysyy kiltisti olohuoneen matolla vain satunnaisten vahvistusten avulla. Tällä hetkellä lasta täytyy vahvistaa noin puolen tunnin välein.

Koska lapsella on vielä puhtaat aistit, eivätkä ne ole pilaantuneet teollisen ruokinnan ansiosta päätettiin tälle lapselle antaa valmiudet myös tulevaisuutta varten hajuerotteluun ja jäljestykseen. Vastasyntynyt pystyy havaitsemaan hajut lähes yhtä tarkasti kuin koira. Nykyisessä teollisessa ympäristössä tämä kyky kuitenkin häviää nopeasti. Noudattamalla sopivaa ruokavaliota kyky voidaan kuitenkin säilyttää ja sitä voidaan jopa kehittää. En lähde neuvomaan ruokavaliota tässä, koska väärin noudatettuna se on erittäin vaarallinen lapselle.

Säilytetty hajuerottelukyky antaa aikuiselle valtavat mahdollisuudet uravalintaan. Lähes kaikki vähemmät vaativat haistelutehtävät voitaisiin korvata tällaisilla ihmisillä. Tällä hetkellä CIA:lla on käytössään muutamia näin koulututtuja haistelijoita, mutta niistä ei pidetä kovin suurta meteliä.

Ystäväni on siis päättänyt vahvistaa lapsensa hajuaistia ruokavalion ja harjoitteiden avulla. Alkuharjoituksissa lapselle tehtiin olohuoneeseen paljain jaloin tallattuja ruutuja, joihin ripoteltiin rusinoita. Lapsen kasvaessa siirryttiin vähitellen ulos nurmikolla ja alettiin muuntaa ruutuja suorakaiteen muotoisiksi. Näin lapsi oppii vähitellen seuraamaan jälkeä ja käyttämään nenäänsä. Aluksi rusinoita laitetaan jäljellä joka askeleelle ja vähitellen niitä vähennetään. Häivyttämisessä on oltava tarkkana, jotta toiminta siirtyy rusinoiden etsimisestä varsinaiseen jäljestämiseen. Ryömimisikäiselle imeväiselle voitaisiin opettaa jälki myös laumavietin ja rintaruokinnan avulla. Siinä äiti tekee jäljen ja piiloutuu sopivan esteen taakse. Löydettyään äidin lapsi palkitaan.

Nykyisin ollaan kuitenkin sitä mieltä, että ruutumenetelmällä saadaan järjestelmällisemmin työskenteleviä aikuisia, mikä on varsinkin viranomaistahojen mieleen.

Myös yleisimpien etsittävien aineiden hajut kannattaa naksutella jo vauvaiässä, jolloin niiden löytäminen on aikuisiässä helppoa. Jäljestyksen ohella ystäväni naksuttaa tällä hetkellä sisään viittä terroristien eniten käyttämää räjähdysainetta ja euroseteleitä. Kun nämä on saatu noin 90%:sti toimimaan hän siirtyy dollareihin ja kuolleen ihmisen hajuun. Ihminen joka pystyy haistamaan raunioista elävän kuolleen ihmisen voi tulevaisuudessa korvata rauniokoiran pelastusryhmän jäsenenä. Samalla ihminen voi suorittaa monia tehtäviä, joihin koira ei kykene. Tokikaan ihminen ei pysty löytämään yhtä heikkoja hajuja kuin koira.