Puolentoista vuoden lobbaaminen tuottaa viimein tulosta. Saimme viime perjantaina vihdoinkin päätökseen neuvottelut ministeriöiden kanssa ja koirankoulutuspalvelujen tarjoaminen tullee Suomessa luvanvaraiseksi ensi vuoden aikana. Asetuksen pitäisi olla eduskunnan käsiteltävänä vielä tämän vuoden puolella.

Nykyinen tilannehan on varsin sekava, kuka tahansa voi perustaa koulutuspalveluja tarjoavan yrityksen ja myydä ihan mitä vaan. Aloittelevien koiranomistajien voi olla lähes mahdotonta tietää, onko heille myytävä koulutus asianmukaista. Diplomeja voi olla vaikka minkälaisia.

Viranomaiset ovat nähneet tämän vakavaksi ongelmaksi nyky-Suomessa jo muutaman vuoden ajan ja nyt näyttäisi löytyvän myös poliittista tahtoa tarttua tähän epäkohtaan, joka osaltaan syö Suomen kansainvälistä statusta.

Koirankoulutuspalveluja tarjoavien on asetuksen voimaantultua hankittava virallinen sertifiointi. Alkuvaiheessa sertifiointi vaaditaan vain ammattimaisilta kouluttajilta, mutta siirtymäajan jälkeen vaatimus tulee koskemaan kaikkia, jotka antavan koirankoulutukseen liittyviä ohjeita. Siis myös erilaisten yhdistysten koulutusohjaajia sekä yksityishenkilöitä, jotka neuvovat toisia yksityishenkilöitä.

Alussa yrittäjien sertifikaatit tulee antamaan kokeneista Soramoto-kouluttajista koottu elin. Tässä täytyy todeta kiittää virkamieskuntaa siitä, että vaikka Suomessa Soramoto on vielä verrattain tuntematon, he ovat osanneet tulkita kansainvälisiä tutkimustuloksia oikein. Avoimen kilpailun nimissä myöhemmässä vaiheessa valitaan ja koulutetaan myös muutama muu taho, joilla on oikeus antaa sertifikaatteja.

Viranomaisten koulutustoimintaa koskevien sertifikaattien myöntämisestä päättää kukin viranomaistaho itse.

Aluksi myös yhdistysten koulutusohjaajien sertifikaatit myöntää Soramoto-kouluttajien elin tai edellä mainittu muu valtuutettu taho (odotettavissa on, että tämän vaiheen alussa ei vielä saatu koulutettua vaihtoehtoisia sertifikaatin myöntäjiä, joten Soramoto-kouluttajien elin tullee lähitulevaisuudessa hyvinkin tutuksi yhdistysmaailmassa). Jatkossa suurimmat liitot voivat koulututtaa omat toimikunnat, joilla on oikeus antaa harrastajatason sertifikaatteja.

Huomattavaa on, että toisessa vaiheessa neuvonnan luvanvaraisuus koskee myös yksityishenkilöjä ja siten esimerkiksi nettikirjoittelua. Kaupallisiin lehtiin kirjoittamiseen vaaditaan ammattitason sertifikaatti ja yhdistyn lehtiin harrastajatason sertifikaatti.

Harrastajatason sertifikaattien jakamisen oletetaan alkavan noin vuoden päästä, joten yhdistysten kannattaa jo nyt alkaa varata alkusyksylle tiloja ja aikaa sertifikaattikoulutukselle sekä tietenkin varmistaa, että budjetista löytyy rahaa koulutukseen.

Harvoin saa kertoa näin upeita uutisia suomalaiselle koirayhteisölle !

Shihan Sami.