Jante koe oli jälleen uskomaton menestys.

Koe kesti lähes neljä tuntia, keli oli todella vaikea. Itse kahlasin lähes vyötäröä myöten lumessa ja Jante joutui todella tsemppaamaan, jotta pääsi liikkumaan.

Kesäkelillä olisimme varmaankin vetäneet kokeen läpi n. kahdessa tunnissa.

Kaksi maalimiestä haettiin 2 neliökilometrin alueelta ilmahakuna. Ensimmäisestä Jante sai hajun 45 min. työskentelyn jälkeen puolen kilometrin päästä. Loppualueen pistotin skotlantilaistyylisillä ~400m pistoilla. Siinä olisi ehtinyt ratahenkilöstö aina tupakan poltella, kun odoteltiin koiran etenemistä metrisessä hangessa. Yhdestä pistostahan tuli lähes kilometrin matka koiralle.

Hyvin Jante kuitenkin jaksoi ja jo viidennellä pistolla nousi maalimies myötätuulen puolelta ~300 metristä.

Kolmas maalimies oli id-jälki tehtävä. Smellerinä oli kadonneen henkilön lompakko. Etsittiin jälki ravintolan pihalta ja seurattiin sitä kilometrin verran kaupunkilähiön läpi joen varteen, josta maalimies löytyi.

Neljännen maalihenkilön olisi voinut nostaa taas ilmahakuna, mutta koska kyseessä oli kaverijoukosta kadonnen henkilön etsintä käytin eliminaatiojäljestystä. Keräsin kaverijoukon jokaiselta jäseneltä rukkasen muovipussiin. Joukko oli liikkunut n. 1.5 hehtaarin alueella automarketin parkkipaikalla. Levitin rukkaset parkkipaikan laidalle ja annoin Janten haistaa niitä.

Tämän jälkeen lähdimme käymään aluetta läpi. Välillä Jante jäi tutkimaan jälkeä ja juoksi sitten rukkasrivin luokse tarkistamaan, oliko tämä puuttuvan henkilön jälki. n. 15 minuutissa oikea jälki löytyi ja lähdimme seuraamaan sitä metsään. Jälki teki 10 kilometrin lenkin ja palasi takaisin parkkipaikan laitaan, josta maalimies sitten löytyi. Olivat järjestäjät osanneet laittaa maalimiehen myötätuulen puolelle :). Tällä kertaa yksinkertainen henkilöhaku olisi nopeammin tuottanut löydön.

Kokonaisarvio työskentelystämme oli erinomainen.

Sitkeä vaikeasti syötävä ruhon osa oli tähän tarkoitukseen erinomainen palkinto. Sen syöminen on sen verran pitkä homma, että siitä saa hyvin tällaisessa tehtävässä tarvittavan sitkeän vietin.