Yiagimaton periaate sanelee, että miellyttävän tehtävän suorittaminen ei pura syyllisyysviettiä. Tämä näkyy usein erityisesti paimenkoirilla, jotka oppivat helposti pitämään tehtävästä vain itse tehtävän vuoksi, eivätkä välttämättä ole kovin kiinnostuneita siihen liittyvästä palkinnosta.

Jos koira on syyllisyysvietissä ja suorittaa mieluisen tehtävän, sen vietti vain kasvaa, koska se on tehnyt jotakin kivaa. Syyllisyysvietti purkaantuu nimenomaan siten, että nisäkäs suorittaa jonkin vaikean viitsimistä vaativan tehtävän.

Esimerkiksi jos mies on pettänyt vaimoaan ja tuntee siitä syyllisyyttä, ei jalkapallon pelaaminen kavereiden kanssa juurikaan lievitä syyllisyyttä. Sen sijaan suursiivous saattaa hieman helpottaa tunnontuskia.

Jos koira siis nauttii tehtävästä syntyy positiivinen takaisinkytkentä, jolloin koiran vietti vain kasvaa jokaisen suorituksen jälkeen. Oikein sovellettuna Yiagimaton periaatteen avulla saadaan koiria, jotka kisoissa vain parantavat loppua kohti (muistattekos viime vuoden sm:t).

Kouluttajan on kuitenkin oltava tarkkana, ettei hän päästä viettiä nousemaan yli tason, jonka koiran hermorakenne vielä kestää. Joskus on tarpeen purkaa syyllisyysviettikytkentä joidenkin erityisten miellyttävien tehtävien kohdalla. Tämä vaatii kuitenkin osaavan soramoto-ohjaajan opastusta, eikä sitä voi opettaa kirjojen saati netin välityksellä.

Seuraavassa kirjoituksessa pohditaan sitten ristiriitaviettiä ongelmakäyttäytymisen aihteuttajana ja sen käyttömahdollisuuksia koulutuksessa.

 

Shihan Sami