Eliminaatiojäljestys kuuluu Soramoton erityissovelluksiin. Soramotahan jakaantuu perusteorioihin (kuten syyllisyysvietti ja ristiriitavietti) ja näiden pohjalta tehtyihin sovelluksiin.

Eliminaatiojäljestyksellä voidaan löytää joukosta kadonnut henkilö. Koiralle annetaan haju ryhmän paikallaolevista henkilöistä yksi kerrallaan. Haju voidaan antaa keräämällä jokaiselta henkilöltä smelleri tai keräämällä kaikki henkilöt ryhmään, josta koira voi käydä heitä haistelemassa.

Kun koira on painanut hajut mieleensä, se päästetään alueelle, jossa ryhmä ja siitä kadonnut henkilö ovat liikkuneet. Koira etsii sen hajun, jota sille ei esitelty ja seuraa tätä jälkeä kadonneen henkilön luokse.

Smellerit tai ryhmän ei-kadonneet henkilöt on syytä pitää saatavilla koko jäljennoston ajan. Usein koira haluaa löydettyään jäljen palata käymään kaikki verrokkihajut läpi, ennen kuin se päättää onko kyseinen jälki kadonneen henkilön jälki.

Eliminaatiojäljestyksen nimi tulee siitä, että siinä yksi kerrallaan eliminoidaan alueella olevat jäljet, kunnes tullaan sen oikean kohdalle. Eliminaatiojäljestystä voidaan käyttää normaalin id-jäljen sijaan silloin, kun kadonneesta henkilöstä ei ole saatavilla smelleriä, mutta kaikki muut alueella liikkuneet henkilöt tunnetaan.

Eliminaatiojäljestystä voidaan alkaa harjoitella joko suoraan jäljestämällä tai normaalilla hajuerotteluharjoituksella. Käytettäessä hajuerotteluharjoitusta koiralle annetaan ensin verrokkihajut ja päästetään se sitten purkkilaudalle. EAM annetaan, kun koira tulee sen purkin kohdalle, jossa on haju jota koiralle ei esitelty. Alussa koiralta ei vaadita minkäänlaista ilmaisua, vaan pyritään ainoastaan muodostamaan mielleyhtymä siitä, että haju jota ei esitelty tuottaa EAM:n. Kun koira alkaa pysähtyä esittelemättömälle hajulle aletaan vähitellen pidentää aikaa ennen EAM:ää.

Shihan Sami.