Selventääkseni Soramoto-menetelmää selostan tässä yhden alkuharjoituksen, jolla koiraa valmistellaan koulutukseen. Harjoitusliikkeenä käytetään tassun antamista, voit myös valita jonkin muun yksinkertaisen liikkeen.

Tarvitaan vain jotakin herkkua palkinnoksi ja rauhallinen paikka.

 

1 Anna koiralle nami.

2 Odota hetki. Koira alkaa ihmetellä, miksi hän sai namin.

3 Kun koira alkaa osoittaa hätääntymisen merkkejä, ojenna kätesi koiran eteen kämmenpuoli ylöspäin. Koira ei tietenkään vielä tiedä miten se saa hyvitettyä palkintonsa, joten auta sitä nostamalla toisella kädellä sen tassu ojennetun kämmenen päälle.

4 Anna hyvitys hyväksytty merkki (expiation accepted mark EAM). Jos haluat, voit käyttää naksutinta, myös ääni tai koiran taputtelu käy. Tarkoitus saada koira tajuamaan, että saatuaan EAM:n koira on hyvittänyt aikaisemman ansiottoman palkintonsa.

5 Koira on nyt päässyt viettipäämääräänsä. Anna sen levähtää n. 10 sekuntia ja aloita taas kohdasta 1.

 

Jos koira ei ala kohdassa kaksi siirtyä syyllisyysvietin alueella, voit katsoa sitä sitä syyttävästi. Useimmille koirille tämä riittää viettialueen vaihtoon.

Jos koirasi voimakkaasti syyllisyyvietillä toimiva, ole varovainen ettet anna sen olla vietissä liian pitkään tehdessäsi alkuharjoituksissa. Kun koira on oppinut, että se pääsee purkaamaan viettinsä, voidaan aikaa vähitellen pidentää. Pitkä syyllisyysvietissä olo on liian rankkaa kokemattomalle koiralle.

Toisaalta on myös varottava ettei pääse tapahtumaan sisäsyntyistä syyllisyyden korjaantumista (endogenous guilt recovery EGR). EGR on koiran luonnollinen puolustusmekanismi, jonka avulla se pystyy unohtamaan palkinnot, joita se ei ole voinut hyvittää. Luonnossa susi ei tulisi toimeen ilman tätä.

Koulutuksen tavoitteena on nostaa EGR:n tasautumisviive (EGR Delay EGRD) sopivan pitkäksi. Ohjaajalla on suuri vastuu, ettei hän jätä koiraa liian pitkäksi ajaksi viettiin.

Esimerkiksi, jos Soramoto-koulutettu koira saa kylässä namia joltakin henkilöltä, saattaa olla tarpeen että ohjaaja purkaa vietin. Ohjaajan on siis oltava tarkkana vahingossa tapahtuvien palkitsemisien kanssa.

Kilpailukoiralle sopiva EGRD on n. 2 - 5 päivää, jolloin esim. viikonloppuna olevien kisojen palkinto voidaan antaa alkuviikosta.

Ulkomaille kuljettevilla rauniokoirilla sopiva EGRD on pari viikkoa. Palkka annetaan, ennen siirtymistä kuljetuskoneeseen.

Jos tarkoitus on kiertää Grönlanti rekikoirilla, voidaan vietin nosto aloittaa muutamaa kuukautta ennen matkaa. Pitkän matkaan vetokoirilla on yleensä hyvä kyky varastoida syyllisyysviettiä ja purkaa sitä vähitelleen. Yleensäkin voidaan sanoa, että mitä pidemmällä ajalla vietti on koiraan kasattu, sitä pidempikestoiseen suoritukseen sitä riittää.